tisdag, januari 20, 2015

Rättikagratäng


Det här är ett LCHF recept men jag ville testa det för att jag aldrig ätit just rättikagratäng innan. Det smakade, enligt mig, exakt som potatisgratäng! Eftersom du sjuder gratängen innan den gräddas blir den extra krämig. 

Glöm inte att INTE äta den direkt, den måste stå till sig, precis som en potatisgratäng. Annars kommer inte smakerna och konsistensen till sin rätt. Gör den alltså med fördel flera timmar innan. 

4 portioner 

750 g rättika 
1 gul lök 
(2 st vitlöksklyftor)
4 dl vispgrädde 
1 tsk salt 
svartpeppar 
ca 4 dl riven ost 

Skald och skär rättikan i tunna skivor. Skala och hacka löken, finriv vitlöken. Lägg i en vid kastrull och tillsätt vispgrädde, salt och svartpeppar. Låt småkoka i 15 minuter. Smaka av så den är lagom salt! Häll över i en ugnsfast form, häll över osten. Tänk på att gratängen inte får gå ända upp till kanten, då kommer det bubbla över. In i mitten av ugnen, 225 grader, i 20 min. Sänk värmen till 150 grader, täck med folie, och grädda ytterligare 20 minuter. Ta ut och låt den stå till sig. 

Inga kommentarer: